HEJHOPP OLJEPROPP!
Oljeutsläpp och stora båtolyckor har ofta mycket stora konsekvenser på djurlivet i havet. Speciellt i Östersjön där vattnet är kallt, vattenomsättningen låg och ekosystemet ganska ohållbart.
Sjöfåglar är mest utsatta i oljeolyckor, men många djur som lever i vattnet konstant drabbas också hårt.
Skadorna av oljeolyckor blir oftast större nära kusterna än ute på öppet hav. Oljan kan ödelägga stora strand områden och förgifta alger och andra växtarter som växer där. Men det blir också förödande när oljan sjunker ner mot botten. De arter som lever i det fia vattnet klarar sig oftast mycket bättre, tex strömming och lax. De rör sig då bort från de drabbade områdena. Andra arter som är bundna till botten är då i riskzonen. Kräftdjur och plattfiskar drabbas hårt. Tidiga levnadsstadier (ägg, larver, yngel) är också mycket sårbara för oljeutsläppen. Fiskar kan få fjäll-, gäl- och hjärnskador på grund av oljan.
Bottenfaunan återhämtar sig långsamt. Ungefär fem år brukar det ta, men det brukar ta längre tid vid svårare katastrofer. En annan faktor kan vara att det är dåliga syreförhållanden. Då lagras oljan i bottensedimenten.
Östersjön är redan ett väldigt känsligt hav på grund av miljögifter, övergödning och fiske. Flera områden i Sverige, speciellt runt Gotland finns det områden som är känsliga för oljeutsläpp. Det finns också marinreservat runt Gotland som hyser många olika arter och vackra kalkstränder och klippor. Om man vill att värna om de områden som inte är eller har blivit olycksdrabbade så skulle det vara smart att ändra oljetankers rutter. Se till så att de håller sig längre ut i havet där det inte blir samma skador som på kusterna. Det skulle också bli enklare att sanera oljan.
Av Marcus tha man