Mera Sol!!

Olja är ett fossilt bränsle som bildas av växter och havsdjur som fanns på havets botten för hundratals miljoner år sedan. Förutom att oljan håller på att ta slut så är den en katastrof för miljön.

I Sverige har vi minskat vår användning av olja från över 70% på 70-talet till 30 % idag. Det är bra men vi måste satsa ännu mer på förnybara energikällor som återbildas hela tiden. Mer vattenkraft, vindkraft, vågenergi och solenergi. Även biogas som man kan utvinna ur tex matrester.

Sol finns det gått om och den är miljövänlig. Sverige har lika stor solstrålning på sommaren som länderna runt medelhavet har. Det beror på att vi har så långa dagar och korta nätter på sommaren.

Människan har alltid använt solen som uppvärmningskälla. Redan 400 år före Kristus byggde Sokrates ett solhus där man tog tillvara värmen från solen i de tjocka stenväggarna. I Sverige byggde man trähus på 1500-talet som tog tillvara solens värme. Kunde man då så kan man ju göra fantastiska saker av solenergi med dagens teknik så använd mera sol!

 

Fabian Torell


Du kan göra skillnad du med!

Även om du försöker att undvika verklighet, undviker den inte dig. Östersjöns tillstånd blir värre för varje dag. De gånger jag går ner för ett dopp i havet brukar sluta i en besvikelse. Det jag ser är ingen fin havsblå färg på ytan, utan en hinna utav olja. Olja som släppts ut av stora fartyg för att frakta hit saker. Om vi alla bara skulle sluta med olja, skulle Östersjön må mycket bättre, men även om en människa inte kan göra allt, kan hon i alla fall göra något! T.ex. kan man ju sluta köpa saker som fraktats ifrån Afrika, och man kan även sluta använda alla dessa jävla engångsförpackningar. En av de största misstagen som vi konsumenter gör enligt min mening är att vi missbrukar plast. Vi tar den för givet, och bryr oss aldrig om att återvinna den på rätt sätt. När den då återvinns fel, dvs eldas, kommer oljan in i luften, som med regnet kommer att åka ner i Östersjön. Jag blir alltid lika förvånad och besviken när jag hör att nästan ingen annan källsorterar än vår familj. Men jag är riktigt stolt över min bror som precis har flyttat hemifrån, för honom var det inga som helst konstigheter att han skulle ha källsortering i sitt hem, även om det tog upp nästan all ledig yta i hans kök.

Det är inte bara jag som ser plasten som ett stort problem. Många forskare har också börjat fundera kring vad man skulle kunna skapa plast av istället för olja, http://www.nyteknik.se/special/tekniska_hogskolor/article260821.ece är en intressant artikel där man börjat tillverka plast utav trä. Fler idéer dyker upp varje dag. Vi måste bara uppmärksamma och skapa något av dem.

- Hanna Bjarre


Fåglar plågas till döds på grund av våra misstag, okej?

Tänk dig att du har ständig vätskebrist, att du är så hungrig att du knappt orkar en ny dag. Du har klåda över hela kroppen och dina ögon är irriterade och infekterade. Att du sakta dör av njursvikt och att din lever helt slutar att fungera. Dina fjädrar är täckta utav olja vilket gör att du kan inte längre kan flyga, det gör dig ett lätt byte för rovdjur. Tack vare oljan har ditt fettskikt på din fågeldräckt försvunnit och du kan inte längre hålla värmen. Tänk dig att din kropp utsätts för allt detta på grund av att vi människor dumpar vår skit. Vad skulle du känna om det var ombytta roller, om det var vi som fick våra samhällen förstörda utav andras avfall? Att vi sakta skulle plågas till döds för att det är ”för dyrt” eller för att det tar för lång tid att ta hand om det som är orsaken till vårt lidande. Tänk på det nästa gång du väljer den lätta vägen ut och dumpar din smuts på andra, nästa gång tänk en gång till innan du bestämmer dig.

Det är inte bara enskilda fåglar som drabbas, utan även hela ekosystem och näringskedjor. När en fågel får i sig olja förstör det inte bara njurarna och lever utan även förmågan att lägga ägg. Detta gör att vissa arter fåglar inte kan fortplanta sig. Detta leder till drastiska effekter och det kan bli så allvarligt att vissa arter utrotas. Det man måste tänka på är att det inte bara är enskilda fåglar som påverkas utan hela näringsvävar. Om en av våra fågelarter skulle försvinna skulle detta påverka alla andra organismer i ekosystemet. När en fågel får i sig olja och sedan blir till föda för ett annat djur ökar koncentrationen gift. Det gör att toppkonsumenterna drabbas hårdast eftersom de får i sig en farligare mängd gift. Havsörn är en art som nästan blivit utrotad på grund av detta men den gången lyckades vi rädda arten, undrar om vi och Havsörnen har sådan tur nästa gång?

När oljan påverkar fåglar blir det obalans i hela systemet och hela näringsvävar kan ta skada. Även om det bara är en viss art som fått i sig olja kan det leda till att även andra arter stryker med för att deras föda försvinner. Vissa arter kommer att öka eftersom deras ”hot” blir färre och då kommer de att konkurrera ut andra arter. Näringskedjorna idag är som en våg och vid minsta rubbning gör att allt som naturen byggt upp förstörs av oss människor.

- Astrid Lundman


Inte bara ryssar...

Om ni tänkte att problemet bara är gamla ryska enkelskroviga oljetankers och att allt skulle lösas om man bara bytte till moderna svenskbyggda fartyg, men det är inte helt sant. Senast nu i onsdags rapporterade Sveriges Radio om att det på sveskbyggda oljetankers finns allvarliga brister i brandskyddet, något som skulle kunna göra en allvarlig oljeolycka ännu värre...

Läs och lyssna själv:

HEJHOPP OLJEPROPP!

Oljeutsläpp och stora båtolyckor har ofta mycket stora konsekvenser på djurlivet i havet. Speciellt i Östersjön där vattnet är kallt, vattenomsättningen låg och ekosystemet ganska ohållbart.

Sjöfåglar är mest utsatta i oljeolyckor, men många djur som lever i vattnet konstant drabbas också hårt.

Skadorna av oljeolyckor blir oftast större nära kusterna än ute på öppet hav. Oljan kan ödelägga stora strand områden och förgifta alger och andra växtarter som växer där. Men det blir också förödande när oljan sjunker ner mot botten. De arter som lever i det fia vattnet klarar sig oftast mycket bättre, tex strömming och lax. De rör sig då bort från de drabbade områdena. Andra arter som är bundna till botten är då i riskzonen. Kräftdjur och plattfiskar drabbas hårt. Tidiga levnadsstadier (ägg, larver, yngel) är också mycket sårbara för oljeutsläppen. Fiskar kan få fjäll-, gäl- och hjärnskador på grund av oljan.

Bottenfaunan återhämtar sig långsamt. Ungefär fem år brukar det ta, men det brukar ta längre tid vid svårare katastrofer. En annan faktor kan vara att det är dåliga syreförhållanden. Då lagras oljan i bottensedimenten.

 

Östersjön är redan ett väldigt känsligt hav på grund av miljögifter, övergödning och fiske. Flera områden i Sverige, speciellt runt Gotland finns det områden som är känsliga för oljeutsläpp. Det finns också marinreservat runt Gotland som hyser många olika arter och vackra kalkstränder och klippor. Om man vill att värna om de områden som inte är eller har blivit olycksdrabbade så skulle det vara smart att ändra oljetankers rutter. Se till så att de håller sig längre ut i havet där det inte blir samma skador som på kusterna. Det skulle också bli enklare att sanera oljan.

 

Av Marcus tha man

 


Sanering liksom! IGEN!

Yes I am back! nu har jag läst lite om strandsanering som jag gärna vill dela med mig av!

Innan man sanerar stränder försöker man i första hand försöka få bort oljan innan den når stränderna (of course) om det redan hunnit nå upp, så använder man sig av absorptionsmaterial för att det inte ska ske någon vidare spridning. Senare finns det flera metoder för att sanera stränderna.

Vanligaste metoden är att gräva bort oljan. Med grävskopor skrapar man bort oljan och gräver bort oljeskadad växtlighet. På stränder där grävskopor kan göra för mycket annan skada, så sker detta manuellt med spadar, hinkar, borstar och skrapor. Detta är skonsammare mot stranden men tar mer tid, vilket gör att oljan kan skada stranden i alla fall. 

En skonsammare metod är att tvätta stränderna med kallt vatten under lågtryck. Detta leder till att oljan rinner ut i vattnet och kan där tas upp av skimmers och länsar. Vid tjockare, kletigare olja så används högre tryck varmt vatten för att få bort det. Ibland änvänds även rengöringsmedel, men detta kan leda til skador på växter och djur som lever vid stranden.

Oljan kan också brytas ned biologiskt, men detta tar längre tid och kan bara ske vid små oljeskador. Oljan bryts ned av mikroorganismer, men när det går för långsamt så kan man faktiskt skynda på denna process genom att t.ex. tillföra mikroorganismer som inte naturligt finns där för att nedbrytningen ska snabbas på. När det går riktigt långsamt brukar man tillföra näringsämnen som får mikroorganismerna att arbeta med effektivt. Tillförsel av kväve och fosfor har visats vara mycket effektivt vid dessa försök! Men med tillförsel av detta vet vi alla att det finns nackdelar...





By your one and only Kristin Richter



Enorm oljeolycka i Finska viken!

Nu har detta visserligen inte skett. Än. För detta är inte så avlägset som många tror, stora oljeutsläpp i havet sker inte bara runt riskfyllda djuphavsborrningar eller ens i de områden där oljan hittas och pumpas, risken för ett enormt oljeutsläpp i Östersjön är överhängande!

Merparten av den olja som transporteras på Östersjön kommer från ryska hamnar, framför allt Primorsk som ryska myndigheter nyligen dragit en ny oljepipeline till (och därmed nästan fördubblat sin redan enorma kapacitet de senaste åren) för att slippa skeppa olja genom Kaukasus och Svarta havet. Ryssland har dessutom inget förbud mot enkelskroviga oljetankers på samma sätt som EU och att en stor del av den stadigt växande ryska flottan av oljetankers är just enkelskoroviga är en stor miljörisk. Många av dessa är dessutom gamla och reparerade så många gånger att skrovet är kraftigt försvagat, något som antas vara orsaken till att oljetankern Prestige förliste är 2002 och orsakade en miljökatastrof.

 

Oljetankern Prestige som förliste och skapade en enorm miljökatastrof år 2002

Inte nog med detta, Primorsk ligger dessutom längst in i Finska viken som är ett av Östersjöns känsligaste områden, speciellt på våren och vintern då stora mängder sjöfågel är samlade på relativt små ytor och har känsliga ungar. En kollision här skulle kunna slå ut ekosystemen i stora delar av Östersjön. Massdöd av fåglar, enorma områden med död botten, förorenade kuster är bara några av alla de saker som kan ske om två av dessa av dessa enkelskoroviga fartyg skulle kollidera och släppa ut flera hundra tusen ton tung eldningsolja. Länderna i Östersjöregionen har inte resurser nog att ta han om ett sådant utsläpp och oljan riskerar att sjuka till botten och ligga kvar i århundraden.

-Jonathan Edin


Sanering liksom!

Jag har aldrig vetat hur det där med sanering gått till. Har läst i tidningar sett på nyheterna hur de pratar om saneringar av stränder och sjöar där det varit mycket oljeutsläpp, men har aldrig förstått HUR det går till. På Greenpeace hemsida fann jag en pdf-fil om oljeutsläpp och saneringar, där fick jag mitt svar till hur det faktiskt går till!

När det sker oljeutsläpp till havs, lägger man ut stora länsor som ska stoppa oljan från att ta sig till stränderna. En oljeläns absorberar oljan och fungerar därför sämre vid mycket vågor.

romantisk bild över en oljeläns.


(kunde inte förminska)

Det finns även något som kallar skimmers, dessa används för att separera vattnet från oljan. Skimmers har svårt att ta upp olja i kallt vatten eftersom att oljan klumpar sig. Det används därför en kombination av länsor och skimmer på fartyg som drar igenom oljigt vatten. Denna metod används ännu inte tillräckligt mycket dock.

Dispergeringsmedel används också! det sprutas från flyg och båtar över oljebälten för att de snabbare ska fördelas från vattnet och sedan biologiskt brytas ned. Disperigeringsmedel har däremot en giftverkan i naturen som kan sitta kvar längre än oljan själv, därför används det inte särskilt mycket.

Fortsättning följer....

By your one and only Kristin Richter

Bakterier mumsar olja!

I vimlet av saneringsplaner finner lilla jag en plan som faktiskt kan göra stora förändringar i framtiden!
I Kiruna fanns vid en sluttning 3000 kubikmeter oljig jord, men med hjälp av oljeätande bakterier som tillverkats i USA, så har oljan omvandlats till vanlig matjord. Den 180 ton oljan motsvarar 180 000 mjölkpaket. 
Läs mer om denna fantastiska saneringsplan på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=1582033


Olja på salladen, inte i haven! 
FRED UT!

By your one and only Kristin Richter

Det här är för mycket. Bokstavligt talat!

Vet ni vad det är som gör mig rasande.
Att, trots alla medel som tas till för att rengöra vår miljöfarobomb till Östersjö,
så kommer det ändå någon förbannad finanspamp som tycker att det kommer att spara honom tid och pengar om han bara tömmer en hel tank med oljerester ( I ALLA SCANDINAVIERS FISKEVATTEN!!)
bara för att det kommer att spara honom några tusenlappar för att han inte ville rensa sin oljetank i en hamn.

Det sorgliga är att man inte ens kan spärra in den där giriga jäkeln.
Det är praktiskt taget omöjligt. Varför?
För enligt ett slarvigt kryphål i svensk lag så kan ingen göra något åt det, eller man KAN men det innebär att man smyger på tanktömmarna(vilket inte är så lätt när man inte kan gömma sig någonstans eftersom havet är PLATT) går ombord på båten och tar en bild på den person som öppnade tanklocket(vilket är nödvändigt om man ska rensa oljetanken) samtidigt som denna person poserar med handen på spaken som gör att oljan rinner ut och jag tror knappast att någon kommer att tillåta dig, eller gärningsmannen att göra detta.
Det har inte hänt tidigare i Östersjöns historia att kustbevakningen har fångat en förbrytare som dessa och det vet alla. Det är därför 
Det sorgligare är att bara 300 av hur-många-andra-fall-vet-jag-inte som rapporteras till kustbevakningen, d.v.s bara 300 som upptäcks.
Vad som kan göras är att man ruckar lite på Sveriges lagar och tvingar ett företag att betala en MASSIV böter för förorening om kustbevakningen tar en bild på företagets gärningsBÅT istället för gärningsMAN.
Detta är lika oacceptabelt som vedervärdigt.
-Viktor Lindwall
Detta är en bra blick på hur oljan påverkar havet.  Lägg märke till att den lägger sig PÅ ytan vilket kan skada fåglar som fisk som andra organismer som behöver andas, t.ex. sälar.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0